Lyme-kór megelőzés

Lyme-kór – a fertőzés, amely minden természetjáró félelme, hiszen a kullancsok is terjeszthetik ezt a betegséget. Hatékony védelmet nyújthatnak ellene a ZigZag Szúnyog- és kullancsriasztó permetek, amelyek 20%-os hatóanyagukkal a legerősebb riasztószerek között vannak a hazai piacon!

Kellemes, napos időben az emberek szívesebben töltik szabadidejüket a természetben – legyen szó családi kirándulásról vagy túrázásról, sportolásról. Ilyenkor azonban felmerül annak a veszélye, hogy az erdőkben, füves részeken sétálva esetleg kullanccsal találkozhatunk, amelyek sok betegséget terjeszthetnek, mint például a Lyme-kórt. Cikkünkben ennek a betegségnek a veszélyét és jellegzetes tüneteit mutatjuk be, valamint tippeket adunk, hogy miként lehet védekezni ellene.

A betegség okozója az úgynevezett Borrelia burgdorferi baktérium, amely számos kullancsban megtalálható, így a kullancs csípésével könnyen átterjedhet emberre is. Sokszor a kullancs is nehezen fedezhető fel, hiszen igen apró állat. Ezek a rovarok a testrész különböző hajlataiba szeretik magukat befészkelni, mint a könyök- vagy térdhajlat. Előfordul azonban a test más részein is, mint a haj alatti rész, vagy olyan terület, amelyet a kirándulás során nem fedte ruha. Ilyenkor tehát érdemes alaposan átvizsgálni testünket, illetve gyermekeink testét, hogy időben észrevegyük az esetleges kullancsot.
Ha valaki észleli magán a kullancsot, fontos, hogy minél előbb le legyen választva a testrészről. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk meg az állat hasát, mivel a váladékkal együtt a baktérium is bekerülhet a szervezetünkbe! Inkább a fejénél fogva, egy csipesz segítségével távolítsuk el a kullancsot testünkről.

A Lyme-kór tünetei

A kullancscsípés után a tünetek nem jelentkeznek azonnal. Néhány nap, de akár hét vagy hónap is eltelhet, mire jelentkezni kezdenek a fertőzés jelei. A korai szakaszban a jellemző tünetek a következők lehetnek:

• növekvő piros folt a csípés helyén (jellemzően 5-8 cm átmérőjű, céltáblaszerű),
• izomfájdalom,
• megfázás szerű tünetek.

Kezeletlen esetben a betegségnek komoly szövődményei lehetnek, amelyek hetekkel, hónapokkal, esetleg évekkel később jelenhetnek meg:

• szívizomgyulladás,
• arcidegbénulás,
• agyhártyagyulladás,
• ízületi gyulladás,
• bőr elvékonyodása, márványos, mélylilás szín, tompa fájdalommal.

Fontos tehát a korai észlelés, hiszen kezeletlen esetben igen komoly betegségeket okozhat, mivel hosszú idő múlva is képes tüneteket produkálni, amelyek akár súlyos következményekkel is járhatnak.

Kullancscsípés megelőzése

A betegség tehát nagyon alattomos módon alakul ki, hiszen a korai panaszok után sok ideig tünetmentesen van jelen a szervezetben. Annak érdekében, hogy nyugodtan indulhassunk kirándulni a természetbe, érdemes pár dolgot betartani. Itt van néhány tipp, mit tegyünk, hogy elkerüljük a kullancscsípést:

• zárt ruházat, ha az idő úgy engedi
• ZigZag Szúnyog- és kullancsriasztó permetek használata,
• alapos átvizsgálás, nincs-e valahol kullancs testünkön
• védőoltás a betegség ellen.

Számos szúnyog- és kullancsriasztó termék van jelenleg a hazai piacokon, azonban érdemes tudni róluk, hogy nem mindegyik tartalmaz elegendő hatóanyagot. Sok olyan esetről hallani, amikor riasztó használata mellett is kullancsot fedezett fel magán a kiránduló. Ez azért fordulhat elő, mert a termék nem véd kellőképpen a rovarok ellen. A riasztó termékek kiválasztásakor érdemes utánanézni, hogy hány %-os a hatóanyaguk – ez általában 10-20% között mozog. A ZigZag szúnyog- és kullancsriasztó permetek 20%-os hatóanyaggal a legerősebb riasztók között szerepelnek a hazai piacon!

A ZigZag termékeket keresse a boltokban és a biokoshop.hu oldalon!

Fontos tehát, hogy időben észrevegyük a kullancsot testünkön, illetve figyeljük pár napig, nem-e alakul ki a jellegzetes, 5 cm átmérőt meghaladó piros folt. Ha felmerül a Lyme-kór gyanúja, sürgősen fel kell keresni orvost, hogy megkezdjék a megfelelő kezelést, hiszen kezeletlen esetben súlyos betegségek is kialakulhatnak. A kullancscsípés ellen védekezzünk megfelelő ruházattal, valamint ZigZag Szúnyog- és kullancsriasztó permetekkel, így megakadályozhatjuk a Lyme-kór kialakulását.