Gluténérzékenység

Keresse gyógyszertárakban és drogériákban!

 

Napjainkban egyre több ember küzd különböző anyagcsere problémákkal, valamint ételintoleranciával. Egyik leggyakoribb esete ennek a gluténérzékenység. A következő cikkben kitérünk a kórkép megjelenésének okaira, illetve szó lesz az egyes típusokról is. A probléma felderítésére otthoni tesztet is végezhetünk, a PRIMA Gluténérzékenység gyorstesztje segít megállapítani, hogy nálunk is fennállnak-e a tünetek. 

 

A gluténérzékenységgel kapcsolatos betegségek 3 nagyobb csoportba sorolhatóak. Ezek a Cöliákiás (veleszületett) megbetegedések, a Nem Cöliákiás NCGS megbetegedések, illetve az allergiás (búzaallergia) megbetegedések.

Cöliákiás autoimmun megbetegedés

 

A krónikus cöliákiás megbetegedés az egyik leggyakoribb örökölhető autoimmun betegség, amely a HLA-DQ2 és a HLA-DQ8 antigénekkel hozható összefüggésbe az elfogyasztott glutén hatására. Az antigének a szervezet saját molekuláit különböztetik meg idegen molekuláktól. A megbetegedés leginkább búza, zab, árpa, rozs és ezek származékainak elfogyasztása után jelenik meg a szervezetben. Az antigén sejtek ekkor érzékelik idegen anyagként a származékok molekuláit. A gluténérzékenység a vékonybél krónikus gyulladásaként ismert. Mivel örökölhető betegségről beszélünk, ezért a népesség egy része hajlamos lehet rá. A PRIMA GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG GYORSTESZT a cöliákiás megbetegedések szűrésére szolgál.

 

Klasszikus tünetek:

 • gyomor-, és bélrendszeri panaszok (hasmenés, puffadás, széklet állapotának változása),
 • bizonyos vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának zavarai és ezáltal kialakult mellékhatások (pl.: vashiány, fáradékonyság, izomfájdalom, egyéb autoimmun betegségek),
 • étvágytalanság,
 • növekedési zavarok,
 • csontfájdalom.

A tünetek gyakran csak felnőttkorban jelentkeznek, azonban nem tisztázott, hogy egyénenként mely életszakaszban lépnek fel.

Nem Cöliákiás (NCGS) megbetegedés

 

Az NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity) megnevezés a nem cöliákiás gluténérzékenységre utal. Tünetei nagyban hasonlítanak a Cöliákiás megbetegedéshez, azonban enyhébb lefolyásúak. A gluténérzékenység ezen vállfajára az allergiás és a cöliákiás megbetegedés kizárása után gyanakodhatunk. Gyakorisága akár többszörös is lehet a Cöliákiás megbetegedésekhez képest.

Tünetei:

 • Gyomor- és bélrendszeri tünetek (hasonlóak az irritábilis bél szindrómához (IBS))
  • hasi fájdalom,
  • puffadás,
  • bélrendszeri rendellenességek (hasmenés, székrekedés, időként előforduló hányinger),
  • refluxos betegségek.

Egyértelmű igazolás a betegség fennállására nem állapítható meg, mivel a vértesztek és a laboratóriumi vizsgálat ebben az esetben nem mutat ki eredményt. A diagnózis bizonyítására a kizáró diéta alkalmazható (gluténmentes étrend).

Allergiás megbetegedés (búzaallergia)

 

Az allergiás megbetegedés különbözik a fentebb kifejtett két típustól a bevitt allergén anyagra való reakcióidő tekintetében. Az allergiás tünetek perceken, vagy órákon belül is jelentkezhetnek, erőteljes ellenálló reakció megjelenésével. Akár anafilaxiás sokkot is kiválthat az elfogyasztott búzaszármazék (túlérzékenységi reakció), amely legrosszabb esetben életveszélyes állapothoz is vezethet. A klasszikus tünetek enyhébb lefolyás esetén megegyeznek a Cöliákiás, illetve Nem Cöliákiás megbetegedések tüneteivel.

A Cöliákiás autoimmun megbetegedés megjelenése

 

A Cöliákiás megbetegedés (lisztérzékenység - gluténérzékenység) magában foglalja a vékonybél emésztési zavarait. A krónikus gyulladásos rendellenességet az erre fogékony emberek étrendjében szereplő gluténtermékek fogyasztása okozza. Mind környezeti, mind örökletes tényezői lehetnek: Abban az esetben, ha egy személy gluténérzékeny családtaggal rendelkezik, nagyobb valószínűséggel fordul elő a betegség élete során. A lisztérzékenység a glutén - búzában található, gliadinból és gluteninből álló anyag - tartós intoleranciája. A glutén segít megőrizni az étel alakját, mint egy ragasztó, amely összetartja őket. A Gliadin a glutén fehérjekomponense, amely bélgyulladást okoz az immunrendszer reakciójaként. Az érzékeny szervezetben az immunrendszer reagál a bélfalat károsító glutén ellen, azonban így a bélfal is sérül, amely felelős lenne a tápanyagok felszívódásáért.

PRIMA Gluténérzékenység gyorsteszt

 

A cöliákia - gluténérzékenység önteszt funkciója az, hogy ellenőrizze a vérben a DGP elleni specifikus antitestek (mind az IgA, mind az IgG) meglétét a cöliákia lehetséges jelenlétének igazolása érdekében. A pozitív mintát ezután orvosnak is meg kell erősítenie.

Kinek ajánlott a teszt?

A teszt mindenkinek ajánlott, aki ellenőrizni szeretné, hogy található-e szervezetében valószínűsíthetően intoleráns anyag gluténszármazékkal szemben. Különösen azoknál a személyeknél ajánlott, akiknél jelentkeznek a fentebb említett tünetek (hasi puffadás és fájdalom, krónikus hasmenés, hányás, székrekedés, fakó, bűzös vagy zsíros széklet, fogyás, fáradtság, ingerlékenység és viselkedési problémák, az állandó fogak fogzománc-hibái, késleltetett növekedés). Ajánlott Cöliákus megbetegedéssel rendelkező családtag esetében, illetve I. típusú cukorbetegeknek.

Az otthon elvégezhető tesztek legnagyobb előnye, hogy gyorsabb és olcsóbb megoldást nyújtanak a költséges kórházi vizsgálatokhoz képest. Egy esetleges negatív gyorsteszt eredménnyel időt és kockázatot spórolunk meg, amely a drága orvosi tesztelésekkel jár együtt.

Prima Gluténérzékenység gyorsteszt

Keresse gyógyszertárakban és drogériákban!